Hadewych Minis WINT De Theo d’Or TONEELPRIJS

Beste vrouwelijke dragende rol in Girls & Boys

Actrice Hadewych Minis heeft zondagavond tijdens het Gala van het Nederlands Theater de Theo d’Or gewonnen voor beste vrouwelijke dragende rol in de toneelvoorstelling Girls & Boys. Het is haar derde grote acteerprijs na twee Gouden Kalveren voor de films Borgman en Bloed, Zweet en Tranen.

10.10.2022 - Girls and Boys - Hadewych Minis - Toneelgroep Oostpool

Indrukwekkende onewoman show
Girls and Boys is een aangrijpende onewomanshow die begint als een hilarisch sprookje en eindigt in een onvoorstelbare nachtmerrie. In deze anderhalf uur durende monoloog in regie van Daria Bukvic en van de hand van de veelgeprezen Britse toneelschrijver Dennis Kelly, wordt geweld van mannen tegen vrouwen aan de kaak gesteld. De voorstelling is op maandag 10 oktober te zien in Theater aan het Vrijthof.

Reactie van de Jury
Uit het juryrapport: “Het is bijzonder knap hoe Minis een band met het publiek weet op te bouwen. Het publiek leeft mee, geniet mee en lijdt uiteindelijk ook mee. De omslag in het geluk is voor het personage niet te bevatten. Aan het einde is het publiek net zo radeloos als zij. Het is een verhaal dat helaas verteld moet worden en het publiek mag zich gelukkig prijzen dat Hadewych Minis dat op deze manier op zich neemt.”

Multitalent Minis
Voor haar rol in de film Borgman won Minis haar eerste Gouden Kalf en voor de vertolking van Rachel Hazes in Bloed, Zweet, Tranen de tweede. Recent tourde ze met haar eigen voorstellingen langs clubs en theaters. Na de muzikale solo Minis Plus volgde in 2020 Hadewych doet de dames waarmee ze ‘een hartstochtelijke ode aan Nederlandse zangeressen 'van toen en nu' bracht. Daarnaast veroverde ze Nederland met haar deelname aan het AVROTROS programma Maestro.

Over de Theo D'Or
De toneelprijs bestaat sinds 1955 en wordt jaarlijks uitgereikt door de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD). De naam is een herinnering aan de fameuze Nederlandse actrice Theo Mann-Bouwmeester (1850-1939). Het is de pendant van de Louis d'Or, de jaarlijkse prijs voor beste acteur.