<Afbeelding (ID 7021) bestaat niet>

Hannah Hoekstra en Bram Suijker TE ZIEN IN SLACHTHUIS VIJF

In regie van Erik Whien van Theater Rotterdam 

Regisseur Erik Whien brengt de anti-oorlogsroman Slachthuis vijf van Kurt Vonnegut naar het theater samen met o.a. de topacteurs Hannah Hoekstra en Bram Suijker.

Inmiddels zijn we met de oorlog in Ukraïne door de werkelijkheid ingehaald en is Vonnegut's  pleidooi om nooit meer oorlog te voeren relevanter dan ooit.

‘There is no beginning, no middle, no end, no suspense, no moral, no causes, no effects.’


Regisseur Erik Whien brengt Slachthuis Vijf van Kort Vonnegut naar het theater met de Nederlandse topacteurs Bram Suijker, Hannah Hoekstra, en Jip van den Dool. Het verhaal gaat over de doorgaans gruwelijke, pijnlijke ervaringen van de Amerikaanse soldaat Billy Pilgrim. Aan het eind van WO II overleeft hij het bombardement op Dresden. Sindsdien is hij losgeraakt in de tijd. 
 
Slachthuis vijf relevanter dan ooit
"Het is onwerkelijk en beangstigend dat we tijdens het repeteren aan Slachthuis vijf van Kurt Vonnegut zijn ingehaald door de werkelijkheid. [...] Op dit moment bekijken wij de beelden uit Oekraïne en zien de geschiedenis zich op een gruwelijke manier herhalen. Vrouwen en kinderen in schuilkelders, jongemannen aan het front, en vele duizenden vluchtelingen. Vonnegut probeerde met Slachthuis vijf de absurditeit en de enorme zinloosheid van een oorlog te beschrijven. Het boek is daar fenomenaal in geslaagd. Alleen de realiteit is meedogenloos. Onze gedachten gaan uit naar iedereen die in deze nieuwe oorlog terecht is gekomen."
 
Over Hannah Hoekstra
Hannah Hoekstra (1987) groeit op in Rotterdam en studeert af aan de toneelschool Amsterdam. Na haar studie speelt ze de hoofdrol in de film Hemel (2012) waar ze een Gouden Kalf voor ontvangt. Een paar jaar later wint ze er weer een voor haar rol in de film Helleveeg (2016). Ze is kort verbonden als acteur aan het Nationale Theater, maar kiest uiteindelijk toch voor een bestaan als freelance actrice. In 2019 ontvangt ze de hoogste toneelprijs van Nederland, de Theo d’Or, voor haar rol in People, Places & Things van Toneelgroep Oostpool.

Over Bram Suijker
Bram Suijker (1989) groeit op in Nijmegen en studeert in 2013 af aan de Toneelacademie Maastricht. Van 2016 tot 2021 is hij vast lid van Het Nationale Theater in Den Haag waar hij in voorstellingen speelt van o.a. Theu Boermans, Noël Fischer en Eric de Vroedt. Voor zijn toneelwerk ontvangt hij in 2017 de Piket Kunst Prijs. Daarnaast is Bram te zien in De Hoorzitting (2021) en Verloren Transport (2022) van Saskia Diesing - en in de televisieseries Zuidas, Thuisfront en Vliegende Hollanders.
 
 
Over Erik Whien
Erik Whien studeerde eveneens aan de Toneelacademie Maastricht. Sinds 2017 maakt hij onderdeel uit van het vaste makers ensemble bij Theater Rotterdam. Met o.a. de voorstellingen Revolutionary Road van Richard Yates en Verdriet is het ding met veren van Max Porter, heeft hij heeft de afgelopen jaren bewezen dat hij op weergaloze manier een boek naar het toneel kan brengen.