Officiële opening expositie 'zwarte bevrijders' op zondag 1 december

Met de unieke tentoonstelling Zwarte Bevrijders: Afro-Amerikaanse soldaten in Nederland sluit Theater aan het Vrijthof van zondag 1 december tot en met zaterdag 25 januari opnieuw aan bij de Limburgse festiviteiten rondom 75 jaar bevrijding.

Historische informatie en objecten, en zes wandkleden, gebaseerd op de graphic novel die illustrator Brian Elstak, auteur Marga Altena en vormgever Lyanne Tonk voor dit project maakten, belichten een nagenoeg onbekend aspect van de oorlogs – en bevrijdingsgeschiedenis. Een geschiedenis die zeer sterk verbonden is met en betekenis heeft voor onze tegenwoordige tijd. Dat wordt uitgemeten in een uitgebreid randprogramma van educatieve activiteiten voor volwassenen en schooljeugd.

De officiële opening van de expositie vindt plaats op zondag 1 december van 11.30 tot 13.00 uur. U kunt zich via onderstaande link gratis aanmelden voor de officiële opening. Aanmelden kan tot en met donderdag 28 november 2019.

Programma zondag 1 december: Officiële opening Expositie:

Zwarte Bevrijders. Afro-Amerikaanse soldaten in Nederland en de graphic novel Franklin. Een Nederlands bevrijdingsverhaal.

11:30 uur Inloop met koffie, thee en vlaai. Signeersessie met tekenaar Brian Elstak en auteur Marga Altena

12:00 uur Welkom door Jean Boelen, directeur van het Theater aan het Vrijthof.

12:10 uur Marga Altena, projectmedewerker van Stichting LovingDay.NL, initiaiefnemer van het project Verhalen Zwarte Bevrijders in Nederland, vertelt over de tentoonstelling Zwarte Bevrijders. Afro-Amerikaanse soldaten in Nederland en de graphic novel Franklin. Een Nederlands bevrijdingsverhaal.

12:30 uur Sebastiaan Vonk, historicus, vertelt over zijn onderzoek naar de 172 Afro-Amerikaanse soldaten die op Margraten begraven liggen. Tot vandaag ontbraken veel puzzelstukjes in de verhalen over deze soldaten. De presentatie geeft een inkijkje in het onderzoek aan de hand van enkele portretten van deze soldaten. 

13:00 uur Gelegenheid tot tentoonstellingsbezoek.

Beleef in VR hoe belangrijk het is om vrij te kunnen zijn
De VR-beleving van ADV Limburg laat mensen ervaren hoe belangrijk het is om echt vrij te kunnen zijn. Om jezelf te kunnen zijn zonder je zorgen te maken over je eigen veiligheid of die van mensen om je heen, zonder dat je huidskleur, herkomst, seksuele gerichtheid of politieke overtuiging ertoe doet. De Experience confronteert mensen op een verrassende manier zodat deelnemers echt voelen hoe het is om buitengesloten te worden en hoe het is om toeschouwer hiervan te zijn.

Hip Hop Workshop - Know your roots & respect the skills
Bewustwording over de positieve inbreng van de Afro-Amerikaanse hip hop cultuur op de wereld, met behulp van verschillende elementen die deze community uniek maken. De twee creatieve lokale jongeren Edmerd Koffy AKA Fonky Ninja (urban danser) en Agostinho Pedro AKA Deoomvanjeff (urban muzikant) zullen als begeleiders de aanwezigen voorzien van kennis en activiteiten rondom dit thema.