Winnaars Nederlandse Dansdagen 2019

Prijzen Nederlandse Dansdagen en prestigieuze Zwanen uitgereikt

Tijdens Dansgala in Maastricht

Op vrijdag 4 oktober zijn tijdens Het Nederlandse Dansdagen Gala van Festival de Nederlandse Dansdagen 2019 in Theater aan het Vrijthof te Maastricht de VSCD Dansprijzen (de Zwanen) en de Prijzen van de Nederlandse Dansdagen 2019 uitgereikt.

Conny Janssen wint Gouden Zwaan, Zwanen voor The Way You Sound Tonight en danser Redouan Ait ChittUitreiking Zwanen

Traditiegetrouw zijn de dansprijzen van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) een belangrijk onderdeel van Festival de Nederlandse Dansdagen. Conny Janssen, artistiek leider van Conny Janssen Danst, ontving van minister van Engelshoven de Gouden Zwaan voor de grote bijdrage die zij met haar carrière aan de Nederlandse dans heeft geleverd. Haar gezelschap Conny Janssen Danst is geliefd om de fysieke dansstijl en de theatrale kracht van de groep uitzonderlijke dansers.

De Zwaan voor ‘meest indrukwekkende dansproductie 2019’ is toegekend aan The Way You Sound Tonight van Arno Schuitemaker. De jury: “The Way You Sound Tonight van Arno Schuitemaker is een van die theaterervaringen waarvan je verlangt dat die eeuwig voortduurt. De zucht naar perfectie, de oorspronkelijke interpretatie van bewegingen uit de clubdans en de onontkoombare dwang, maken de voorstelling volgens de jury tot de meest indrukwekkende productie van het afgelopen seizoen.”

Danser Redouan Ait Chitt kreeg de Zwaan voor ‘meest indrukwekkende dansprestatie 2019’ voor zijn rol in REDO van Shailesh Bahoran/ Illusionary Rockaz Company. “Aan de op breakdance geïnspireerde bewegingstaal geeft Redouan Ait Chitt een nieuwe dimensie en dynamiek door slim gebruik te maken van zijn motoriek. Balans en evenwicht krijgen een andere betekenis. Zijn souplesse, behendigheid en krachtige bewegingen dwingen respect af”, aldus de jury.
 

Cecilia Moisio en Connor Schumacher winnaars prijzen Nederlandse Dansdagen 2019

Choreograaf, theatermaker en performer Cecilia Moisio mocht de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Jong Publiek 2019 ontvangen. Choreograaf Connor Schumacher is de winnaar van de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht 2019. Aan de stimuleringsprijzen is een geldbedrag van respectievelijk € 10.000,- verbonden voor een nieuw te creëren werk, dat in 2020 tijdens het festival in première gaat.

Choreograaf Connor Schumacher is de winnaar van de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht 2019. Connor Schumacher krijgt de prijs omdat hij in zijn werk steeds meer contact met het publiek zoekt. De voorstellingen zijn spannend, zoeken interactie en tonen de menselijke maat, waarin de diepe connectie leidend is.

Theatermaker en performer Cecilia Moisio ontving tijdens het Gala de Prijs van de Nederlandse
Dansdagen Jong Publiek 2019. In 2018 maakte zij haar eerste avondvullende jeugdvoorstelling Victory. Volgens de jury zoekt Cecilia Moisio steeds weer de grenzen op, neemt risicoʼs in vorm en inhoud en blijft de werkwijze steeds bevragen. De voorstellingen zijn aangrijpend en activistisch. De jury hoopt dat deze winnaar veel kan betekenen in het danslandschap voor een jong publiek.
 

Voorstellingen prijswinnaars in Theater aan het Vrijthof

De prijswinnaars zijn dit seizoen nog meerdere malen te bewonderen in Theater aan het Vrijthof.

Winnaar Gouden Zwaan: 

VR 10 JAN. Conny Janssen - KIEM

Winnaar Zwaan beste dansproductie:

VR 17 APR. Arno Schuitemaker - The Way You Sound Tonight

Winnaar Prijs Nederlandse Dansdagen Maastricht 2019:

ZA 21 DEC. Connor Schumacher - Funny, Soft, Happy & The Opposite