Eline Arbo.PNG

REGISSEUR ELINE ARBO VERBINDT ZICH AAN HET NATIONALE THEATER EN ITA

Dit seizoen brengt ze De Jaren en De Uren naar Maastricht

De Noorse regisseur Eline Arbo is toegetreden tot Internationaal Theater Amsterdam als ‘associate artistic director’.  Naast Ivo van Hove wordt Arbo een vaste regisseur, die minstens één regie per jaar verzorgt. Bij Het Nationale Theater In Den Haag heeft ze al een verbintenis voor de komende jaren: als ‘huisregisseur’ is ze verantwoordelijk voor één regie per seizoen voor de grote zaal. Daar werkt ze momenteel aan de toneelversie van De Jaren, de roman van Nobelprijswinnaar Annie Ernaux. Bij Internationaal Theater Amsterdam maakte ze vorig seizoen De Uren naar de roman van Michael Cunningham. Beide voorstellingen zijn komende maanden te zien in Theater aan het Vrijthof.

Groots talent uit Noorwegen

Eline Arbo (1986) is afkomstig uit Tromsø, een klein stadje boven de poolcirkel in het noorden van Noorwegen. Ze ontwikkelde zich razendsnel tot de belangrijkste jonge regisseur van het land. Nog maar zes jaar geleden rondde ze de regieopleiding van de Theaterschool Amsterdam af. Haar grote doorbraak kwam met de vertoneling van de roman Weg met Eddy Bellegueule van Édouard Louis in 2020, waarvoor Arbo de Regieprijs 2020 ontving. Dit seizoen presenteert Theater aan het Vrijthof haar toneelversies van De Jaren (Annie Ernaux) en De Uren (Michael Cunningham). Kenmerkend voor Arbo's werk is de beeldende, transparante stijl en de cruciale rol van muziek. 

De Jaren 

Het Nationale Theater

In De Jaren,  naar de Europese bestseller van schrijver en Nobelprijswinnaar Annie Ernaux, vertellen vijf actrices samen het leven van één vrouw. Door haar leven te volgen, zien we de wereld veranderen. De hyperpersoonlijke geschiedenis van een Franse vrouw wordt zo een universele biografie van het naoorlogse West-Europa. 

Arbo: "Toen ik De Jaren las wist ik meteen: dit boek is voor mij geschreven. Annie Ernaux’ stijl is zo treffend en universeel dat al die herinneringen ook resoneren in mij. Haar beelden roepen een gevoel van nostalgie op, maar tegelijkertijd ook schaamte en woede."

De Uren 

Internationaal Theater Amsterdam

Eline Arbo brengt de roman De Uren van Michael Cunningham naar het toneel. Het verhaal speelt zich af op telkens één dag in het leven van drie verschillende vrouwen, op drie verschillende momenten in de 20ste eeuw. Alle drie worstelen ze met de vraag hoe je jezelf kunt zijn in een wereld die knelt als een keurslijf.

Arbo: "Het is een ongelooflijk mooi verhaal van drie vrouwen, van wie de levens onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Alle drie worstelen ze met de rollen die hun toegewezen zijn en zoeken ze naar hun eigen manier van vrijheid. Wat ik zo prachtig vind aan het boek is hoe Cunningham door de parallelle verhaallijnen existentiële kwesties met maatschappelijke thema’s weet te combineren."

Het Nationale Theater - De Jaren Het Nationale Theater - De Jaren ITA - De Uren ITA - De Uren