Revue aon de Maos perspresentatie

Revue aon de maos warmt mestreech op voor vasteloavend

Humor, dans, zang en echte vastelaovendssfeer. Het zijn de ingrediënten van ‘Mestreech, boe is de sjoenen tied nao touw’, de eerste Revue aon de Maos die plaatsvindt op woensdag 23 en donderdag 24 februari. In Theater aan het Vrijthof werd vandaag een eerste tipje van de sluier opgelicht.

Revue aon de Maos is een samenwerking tussen het voormalig bestuur van narrenrechtbank Wiecker Tribbenaol, de carnavalsverenigingen Tempeleers en Keemeleers en Theater aan het Vrijthof. Voorzitter Jean Boelen van het stichtingsbestuur: “Op meerdere vlakken waren er ideeën voor een vastelaovendsrevue. Een traditie die floreerde in met name de ‘Staarzaol’ en die we nu nieuw leven willen inblazen.” Twee voorstellingen in de week voor vastelaovend, het moet een nieuwe traditie worden in de stad. Boelen: “We willen Maastricht opwarmen voor het fantastische volksfeest dat vastelaovend heet.”

Humor, dans en zang
Dat gebeurt onder de artistieke leiding van Peter Noten.Net als de vastelaovend wordt ‘Mestreech, boe is de sjoenen tied nao touw’ een sprankelende, bonte show. Gemaakt in de traditie van de revue – met sketches, dans en muziek – maar wel met de (technische) middelen en mogelijkheden van nu. Een revue in ’oonvervals Mestreechs’ waar de humor voorop staat. Voor de revue zijn speciaal nieuwe sketches geschreven vol situaties en typetjes die herkenbaar zijn voor jong en oud. Zoals gebruikelijk bij een revue worden de muziek en de liedjes uitgevoerd door een live-orkest. Onvergetelijke Vastelaovendsklassiekers worden afgewisseld met de carnavalskrakers van morgen. Een revue van deze tijd met af en toe een vleugje nostalgie. Immers, ‘Mestreech boe is de sjoenen tied nao touw’? De cast bestaat uit bekende ‘kemediante’ en aanstormend talenten uit stad en regio.
Zij zullen het publiek een carnavaleske spiegel voorhouden zodat men helemaal geprepareerd is voor de ‘drei zwoer meh plezerege daog’.

Breed gedragen
Het idee voor een Revue is breed gedragen in de stad. Door de vastelaovendsverenigingen Tempeleers en Keemeleers, maar ook door het Theater aan het Vrijthof. “Al voor mijn tijd waren er in dit theater voorzichtige ideeën voor een revue rond carnaval”, zegt directeur Brigitte van Eck. “Toen we hoorden van dit initiatief, hebben we de handen ineengeslagen. Als theater bieden we graag ruimte aan echte Mestreechse amateurgezelschappen, zij vormen voor ons de kers op de taart.” 
Dat de Revue breed gedragen is, blijkt ook uit het hoofdsponsorschap van de Mestreechter Brandslang. “Wij waren op zoek naar een mooi, echt Maastricht initiatief om onze naam aan te verbinden. We zijn zeer enthousiast geraakt in de gesprekken met het bestuur van Revue aon de Maos. Dit past bij de Brandslang, dit past bij de Maastrichtse horeca”, zegt Yves Mullenders namens de Mestreechter Brandslang, een samenwerkingsinitiatief van 14 Maastrichtse horecazaken die Brand Bier schenken.

Kaarten
Voor ‘Mestreech, boe is de sjoenen tied nao touw’, zijn nog kaarten verkrijgbaar. “Maar het gaat hard”, zegt Jean Boelen. “Mestreechse voorstellingen doen het namelijk altijd goed bij het publiek. Ik zou de mensen dus aanraden snel een kaartje te kopen want: wee neet debij is, heet ech get gemis.”
​​​​​​​
ZIE OOK: