04.02.22 - Logo - De Groete Mestreechter Vastelaovends Tóp 111.png

DE GROETE MESTREECHTER VASTELAOVENDS TÓP 111

Een 9-uur durende marathonuitzending op 28 februari van RTV Maastricht
in samenwerking met Theater aan het Vrijthof

RTV Maastricht, Theater aan het Vrijthof en een aantal grote partijen vanuit de Mestreechter Vastelaovend slaan dit jaar de handen in elkaar. Samen willen ze het vastelaovendsgeveul uitdragen naar een zo groot mogelijk publiek. Dit door middel van een 9-uur durende marathonuitzending van De Groete Mestreechter Vastelaovends Tóp 111, een programma van RTV Maastricht.

Een verbindende samenwerking

RTV Maastricht, Theater aan het Vrijthof en een aantal grote verenigingen uit de Mestreechtse Vastelaovend slaan dit jaar de handen in elkaar om het vastelaovendsgeveul onder een zo groote mogelijk publiek te verspreiden. Zij doen dit door middel van de Groete Mestreechter Vastelaovends Tóp 111.

De samenwerking is belangrijk voor Theater aan het Vrijthof vanwege de verbroedering die tijdens de Vastelaovend tussen de mensen ontstaat, vooral in deze onzekere tijd. Het theater verbindt, net als de Vastelaovend. Bovendien geeft Theater aan het Vrijfthof graag een podium aan alle deelnemende artiesten en gezelschappen. Creativiteit staat, ook tijdens de Vastelaovend, hoog in het vaandel.
 
De Groete Mestreechter Vastelaovends Tóp 111 wordt ook ondersteund door grote partijen vanuit de Mestreechter Vastelaovend: Stadsvastelaovendsvereiniging De Tempeleers, Vastelaovendsvereiniging De Keemeleers, Samewèrkende Mestreechter Vastelaovendsvereiniginge en Revue aon de Maos. 

François Lenaerts, directeur RTV Maastricht: “De eerste editie van De Groete Mestreechter Vastelaovends Tóp 111 van verleden jaar was een initiatief van onze radiovrijwilligers en bleek direct een succes gezien de vele reacties die we ontvingen. Reden te meer om er een traditie van te maken door het programma ook dit jaar te organiseren. In een gesprek met Theater aan het Vrijthof borrelde het idee op het programma naar het theater te halen in plaats van uitzenden vanuit de radiostudio. Hierdoor kunnen we het programma flink uitbreiden met optredens van de nodige artiesten, want het hele podium staat ons ter beschikking. We zijn dan ook heel blij met de samenwerking en kijken ernaar uit.”

Brigitte van Eck, directeur Theater aan het Vrijthof: “We zijn verheugd dat we in samenwerking met RTV Maastricht op ons podium een variëteit aan Mestreechse vastelaovend artiesten en gezelschappen kunnen laten zien en horen. Juist nu er nog steeds onzekerheid bestaat omtrent de Vastelaovend kunnen we de Mestreechter Tóp 111 toch door laten gaan. Op deze manier leggen we een verbinding met de amateurverenigingen, maar ook met de behoefte van het publiek: genieten van het vastelaovendsgeveul. We hebben er veel zin in!”

De Tóp 111, een feestelijk programma

De Groete Mestreechter Vastelaovends Tóp 111 is een bestaand en succesvol programma van RTV Maastricht waarin de Mestreechse Vastelaovendsmeziek centraal staat. Het wordt elk jaar gepresenteerd door de bekende radiopresentoren van de zender.

Tijdens De Tóp 111 worden de 111 meest geliefde Maastrichtse carnavalsliedjes gedraaid maar ook live gezongen door artiesten. Deze liedjes passeren niet zomaar de revue, maar zijn persoonlijk gekozen door de luisteraars en kijkers van RTV Maastricht.

Maastricht heeft een ware schatkist aan vastelaovendsleedsjes van toen en nu. Denk aan klassiekers als Karneval in Mestreech (1946), D’n drekmaan (1952), Diech kins miech tralalala (1967) en Mèt de dikke zjiem veurop (1985). Maar ook pareltjes van recentere jaren als Gewoen e Vastelaovendsleedsje (2018), Eus Mestreechs (2021) en het winnende liedje van 2022: De Vastelaovendskis. Het zal zeer zeker geen verrassing zijn als deze titels wederom in de Tóp 111 terechtkomen.

De marathonuitzending op Carnavalsmaandag

De Groete Mestreechter Vastelaovends Tóp 111 wordt op 28 februari 2022 uitgezonden vanuit de Papyruszaal van Theater aan het Vrijthof. Dit ter ere van het 30-jarige jubileum van het theater. Tussen 09:00 uur en 18:00 kan het publiek volop genieten van de mooiste, leukste en meest geliefde Mestreechse vastelaovendsleedsjes. Het programma zal te volgen zijn via radio, tv en de livestream van RTV Maastricht op hun website en app.

Zie deze link voor het insturen van liedjes voor de Groete Mesteechter Vastelaovends Tóp 111.

Logo: Ed van Hees
Fotografie: Laurens Bouvrie

6Z3A4881.jpg