25.10.2024 t Mestreechs Volleks Tejater Tsjittie LRS.jpg

Ruim baan voor jong limburgs talent in nieuwe megaproductie Volleks tejater

Succesmusical Chitty Chitty Bang Bang in Maastrichts jasje

MAASTRICHT, 10 oktober 2023 –  ’t Mestreechs Volleks Tejater heeft de rechten verworven van Chitty Chitty Bang Bang. Deze internationale succesmusical is gebaseerd op de gelijknamige film met onder meer Dick van Dyke. Het Maastrichts gezelschap heeft als eerste in de wereld toestemming gekregen om de musical in een dialect te mogen vertalen: Chitty Chitty Bang Bang wordt Tsjittie Tsjittie Beng Beng. In deze megaproductie is een belangrijk aandeel weggelegd voor jong Limburgs talent. ’t Mestreechs Volleks Tejater start een regiowijde zoektocht naar kinderen, jongeren én naar een “Limbörgs meidske” dat de vrouwelijke hoofdrol in de musical gaat vertolken. Tsjittie Tsjittie Beng Beng gaat op 25 oktober 2024 in première in Theater aan het Vrijthof. 

In het theaterseizoen 2022-2023 speelde ’t Mestreechs Volleks Tejater LEWIEKE!, een dialectvertaling van de musicalhit OLIVER!. Met ruim 11.000 bezoekers was LEWIEKE! een enorm succes. Vanaf het moment dat het doek viel, werd druk gespeculeerd over wat de opvolger van LEWIEKE! zou zijn. “Dat is dus Tsjittie Tsjittie Beng Beng,” vertelt producent en regisseur Peter Noten, “met LEWIEKE! wisten we drie generaties te bereiken, zowel bezoekers als spelers. De reacties hierop waren zo overweldigend dat we hier wel een vervolg aan moesten gaan geven. LEWIEKE! heeft aangetoond hoeveel jong talent er in Limburg is en dat deze nieuwe generatie het verdient om in de spotlights te staan. Met Tsjittie Tsjittie Beng Beng kunnen we een hele grote productie maken voor jong en oud, in de zaal én op het toneel”. 

Geliefde filmmusical
Chitty Chitty Bang Bang is gebaseerd op de gelijknamige filmmusical uit 1968 met Dick van Dyke, Sally Ann Howes en Gert Fröbe. De aanstekelijke muziek is van de broers Richard en Robert Sherman, jarenlang de huiscomponisten van Disney en verantwoordelijk voor de liedjes in onder meer Mary Poppins, Junglebook en The Aristocats. De titelsong werd voor een Oscar genomineerd. De film is nog steeds zeer geliefd en wordt regelmatig uitgezonden op tv. Het verhaal draait om een excentrieke uitvinder die met hulp van zijn twee kinderen een oude racewagen opknapt. Het blijkt een heel bijzondere auto die op het water kan drijven en kan vliegen. Een gemene Baron heeft zijn zinnen gezet op deze wonder wagen en doet er alles aan om hem te krijgen. In 2002 ging de theaterbewerking van Chitty Chitty Bang Bang in première in The London Palladium. Het werd de langstlopende productie in de geschiedenis van dit beroemde theater. De musical werd daarna met veel succes opgevoerd op Broadway, in Australië en in Duitsland. ’t Mestreechs Volleks Tejater heeft de rechten verworven om Chitty Chitty Bang Bang in Maastricht én in het Maastrichts dialect te mogen opvoeren. Het amateurgezelschap heeft als eerste ter wereld toestemming gekregen om de musical vertalen in een dialect in plaats van de gebruikelijke landstaal. Chitty Chitty Bang Bang wordt Tsjittie Tsjittie Beng Beng.

Zoektocht naar leading lady en Limburgs talent
In Tsjittie Tsjittie Beng Beng krijgen kinderen en jongeren alle kansen. Voor de megaproductie zoekt ’t Mestreechs Volleks Tejater naar jong theatertalent tussen 8 en 14 jaar voor het ensemble en voor de rollen van de twee kinderen van de uitvinder. Vanwege het groot aantal geplande voorstellingen en de wettelijke bepalingen inzake kinderarbeid zal gewerkt worden met 3 kinderteams die bij toerbeurt zullen optreden. In totaal zijn 36 kinderen nodig. In deze productie zit verder een speciaal jongerenensemble voor theatertalenten van 16 jaar en ouder. Bovendien begint ’t Mestreechs Volleks Tejater een regiowijde zoektocht naar een jong Limburgs talent dat de “leading lady” van de productie zal zijn. Voor de vrouwelijke hoofdrol wordt gezocht naar een jonge dame (17 – 25 jaar) die kan zingen, dansen en acteren. De audities vinden in november 2023 plaats. Aanmelden via [email protected].