samen even anders thumb.png

samen even anders!

Dodenherdenking en Bevrijdingsdag staan voor de deur en ook in dit kader doen we het dit jaar Samen even anders. Zo luister je bijvoorbeeld online naar de verhalen van de laatste getuigen en wordt een klassieker eenmalig omgetoverd tot hoorspel. Ook vanuit thuis kunnen we onze vrijheid vieren. Dans mee!

Onze 'Samen even anders!'-top 4

Week 18

De laatste getuigen.jpg
1. 75 jaar vrijheid: de laatste getuigen vertellen

75 jaar vrijheid, wat betekent dat in het licht van de ervaringen die de oorlogsjaren met zich meebrachten? Op 4 mei eert Het Nationale Theater de Nationale Herdenking ‘de laatste getuigen’, mensen die de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt. Zeven Hagenaars vertellen wat hen is overkomen en over de herinneringen aan armoe en honger, angst, geweld of eenzaamheid die niet ophouden als de bezetting voorbij is. En wat is dan vrijheid? Acteurs nemen je mee in ooggetuigenverslagen via een documentaire online. Deze wordt in samenwerking met Omroep West op 4 mei via verschillende kanalen getoond. Na de twee minuten stilte is de documentaire onder andere te zien via een Facebookevenement en via de website. De documentaire blijft online staan, zodat je deze ook later kunt bekijken.

BEKIJK DE DOCUMENTAIRE HIER

 

<Afbeelding (ID 2764) bestaat niet>
2. De Aanslag eenmalig als hoorspel te horen

De veelgeprezen toneelbewerking van Harry Mulisch’ bestseller is op 4 mei eenmalig als hoorspel te horen in het programma Volgspot op NPO Radio 5. In het jaar dat Nederland 75 jaar bevrijding viert en stilstaat bij het overlijden van grootmeester Mulisch, tien jaar geleden, is het verhaal van De Aanslag actueler dan ooit. KRO-NCRV radioprogramma Volgspot en DeLaMar Theater hebben - op het toneel waar Victor Löw, Peter Bolhuis, Henriëtte Tol, Linde van den Heuvel en Reno van Rijsewijk anders op 4 mei de voorstelling hadden gespeeld - nu een hoorspelvariant opgenomen. Deze wordt op 4 mei na Dodenherdenking, vanaf 20.30 uur, uitgezonden. Voorafgaand aan het hoorspel is een inleidend interview te horen met regisseur Ursul de Geer.

NAAR VOLGSPOT

 

1347850.png
3. Eva Crutzen presenteert televisiecomedy

Herinneren staat ook centraal bij Opslaan als van de in Maastricht geboren cabaretière en actrice Eva Crutzen. Ze heeft haar succesvolle theaterprogramma omgebouwd tot een driedelige televisiecomedy. Je volgt Eva die na acht jaar gedumpt is door haar vriend. Ze probeert weer grip te krijgen op haar leven. Waarom onthoudt ze alleen de leuke momenten met haar ex en zwelgt ze in liefdesverdriet? Waarom vergeet ze steeds meer hoe de stem klinkt van haar moeder die stierf aan kanker toen ze 11 was? Waarom onthouden we überhaupt wat we onthouden? Ze vertelt dit tegen iedereen die het horen wil, of juist niet. Met monologen die je aan het denken zetten, komische scènes, sketches, muziekvideo’s en meer!

BEKIJK DE COMEDYSERIE

 

158445915753240_149973458_1280.jpg
4. Samen komen we dansend de dagen door

Wil je blijven bewegen, ook dan hebben we een mooie oplossing. Dansdocent Anouk Habets maakt namelijk op de Facebookpagina's van Beleef Dans in Belfort en Daalhof en Dansstudio Maastricht in Heer dansfilmpjes voor verschillende doelgroepen online beschikbaar, zodat iedereen (ook niet-leden) thuis of in de tuin kan blijven dansen. Dans mee!

dans mee


Blijf op de hoogte!
Wil je meer zien? Volg ons op Facebook en Instagram of schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Meer Samen even anders
Een overzicht van alle Samen even anders-tips vind je hier.