Servé Hermans en Michel Sluysmans winnen Inspiratieprijs Cultuurfonds Limburg 2019

Servé Hermans en
Michel Sluysmans winnen Inspiratieprijs

CULTUURFONDS LIMBURG 2019

De Inspiratieprijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds Limburg is dit jaar voor Servé Hermans en Michel Sluysmans van Toneelgroep Maastricht. Ze ontvangen de prijs op 21 november in de Feestzaal van het Gouvernement in Maastricht uit handen van Theo Bovens, Commissaris van de Koning en voorzitter van het Cultuurfonds Limburg. De prijs bestaat uit een bedrag van € 10.000 en een glasobject van kunstenares Ruth Houkes.  

Servé Hermans en Michel Sluysmans
Servé Hermans en Michel Sluysmans kennen elkaar sinds 1996 van de Maastrichtse jeugdtheaterschool Partoet. Na ieder een toneelcarrière op te hebben gebouwd in respectievelijk België en de Randstad keerden ze in 2015 terug naar Limburg om samen de leiding van Toneelgroep Maastricht op zich te nemen. Hun droom: van Toneelgroep Maastricht een gezelschap maken waar Limburg trots op is en waar Nederland en Vlaanderen benieuwd naar blijven. Het gezelschap heeft zich sindsdien ontwikkeld tot een sterke speler in de regio en provincie, en groeide tegelijkertijd uit tot een terugkerende gast in de grote zalen van Nederland en Vlaanderen. Spraakmakende nieuwe stukken zoals De advocaat, Pinkpop en Emma, en bewerkingen van bestaande toneelstukken zoals Noem het maar liefde en King Lear vormen de kern van hun repertoire. Servé Hermans en Michel Sluysmans zijn erin geslaagd het gezelschap uit te laten groeien tot één van de grote toneelgezelschappen in Nederland en blijken in staat vier keer zoveel publiek aan zich te binden. Dit seizoen zijn in regie van Hermans nog The Great Gatsby en De geheime tuin in Theater aan het Vrijthof te zien. In regie van Sluysmans zijn De vier heemskinderen en de, inmiddels uitverkochte voorstelling, De laatste getuigen nog te zien.

Uit het juryrapport:
Met de toekenning van de Inspiratieprijs 2019 aan Servé Hermans (Maastricht, 1981) en Michel Sluysmans (Heerlen, 1978) lauwert het Prins Bernhard Cultuurfonds Limburg dit leidende duo van Toneelgroep Maastricht voor hun inspirerende bijdrage aan het maatschappelijke en culturele klimaat in en vanuit Limburg. Als twee jonge onstuimige honden keerden zij in 2015 terug naar hun geboortegrond om theater te maken dat zij van belang achten voor de mensen in die regio en daarbuiten. “Verhalen vertellen van hier voor de mensen van hier en voor de mensen van daar!” was hun credo. En zij hebben woord gehouden. Met lef en overtuigingskracht zijn zij artistieke en maatschappelijke samenwerkingen aangegaan, denk aan de voorstelling Emma in de Emma schoenfabriek tijdens Festival Cultura Nova 2018 en tragikomisch muzikaal liefdesverhaal Pinkpop uit 2017. Verbinden en in verbinding zijn, noemen ze dat zelf. In enkele jaren tijd hebben zij de theatercultuur in en vanuit Limburg gerevitaliseerd met bijzondere voorstellingen voor een groeiend publiek. Voor jong en oud zijn zij een voorbeeld van artistieke moed, maatschappelijke engagement en prikkelende eigenwijsheid. Dit inspirerende duo is een parel die gekoesterd moet worden naar de bescheiden mening van deze jury.

Jury
De jury bestaat uit Edmond Staal, voorzitter  jury en bestuur Cultuurfonds; Jackie Smeets, bestuur Cultuurfonds; Kiki van Aubel, bestuur Cultuurfonds; Leo Swinkels, oud directeur Toneelacademie Maastricht; Chequita Nahar, Hoge School Zuid afdeling Beeldende Kunst en Mariëlle van Eijs,  jurysecretaris.

Prins Bernhard Cultuurfonds 
Het Prins Bernhard Cultuurfonds is bevlogen pleitbezorger van cultuur, natuur en wetenschap in Nederland en daarbuiten. Met financiële bijdragen, opdrachten, prijzen en beurzen worden bijzondere  initiatieven en talent gestimuleerd.  Als inspirator van hedendaags mecenaat geeft het Prins Bernhard Cultuurfonds particulieren, stichtingen en bedrijven onafhankelijk en deskundig advies over filantropie. Het Prins Bernhard Cultuurfonds Limburg is één van de twaalf provinciale afdelingen.