<Afbeelding (ID 6235) bestaat niet>

SLACHTHUIS VIJF ACTUELER DAN OOIT DOOR DE OORLOG IN OEKRAÏNE

Een toneelstuk van Erik Whien naar het meesterwerk van Kurt Vonnegut

Regisseur Erik Whien en Theater Rotterdam brengen de anti-oorlogsroman Slachthuis vijf van Kurt Vonnegut naar het theater, met acteurs Bram Suijker (o.a. te zien in de televisieserie Vliegende Hollanders), Hannah Hoekstra (winnaar Gouden Kalf en Theo d’Or, o.a. te zien in de thrillerserie Diepe Gronden) en Jip van den Dool.

De voorstelling volgt het leven en de ervaringen van de Amerikaanse soldaat Billy Pilgrim, die ternauwernood het gruwelijke bombardement op Dresden in 1945 overleefd en de traumatische gebeurtenissen een plek probeert te geven. Door de oorlog in Oekraïne is Whiens voorstelling actueler dan ooit.

Slachthuis vijf is op vrijdag 15 april te zien in Theater aan het Vrijthof.

Kurt Vonnegut overleefde bombardement in Dresden in 1945

De Amerikaanse schrijver Kurt Vonnegut schreef Slachthuis vijf nadat hij als jonge soldaat getuige was van het bombardement op Dresden in 1945, waarbij duizenden en duizenden mensen de dood vonden. Pas 24 jaar na het bombardement vond hij de juiste woorden om de absurditeit van die gebeurtenis te beschrijven. Met zwarte humor, ironische gelatenheid en een bedrieglijk eenvoudige stijl brak Vonnegut door als een van de belangrijkste schrijvers van de tweede helft van de twintigste eeuw.

Slachthuis vijf volgt de ervaringen van soldaat Billy Pilgrim

Billy Pilgrim is losgeraakt van de tijd. De jonge Amerikaanse soldaat kan in 1945 door een deur stappen, en ergens in 1965 naar buiten komen. Zo herbeleeft hij aan het eind van de Tweede Wereldoorlog het gruwelijke bombardement op Dresden en wordt hij tegelijkertijd door aliens ontvoerd en tentoongesteld op hun planeet Tralfamadore. Op die plek leert Billy dat de dingen niet anders kunnen gebeuren dan ze gebeuren.

In Slachthuis vijf zien we Billy aan hand de van gesprekken met zijn dochter Barbara en zoon Robert door het verleden, heden en toekomst schieten. De realiteit rondom hem valt langzaam uit elkaar en traumatische gebeurtenissen uit Billy’s leven krijgen daarmee een nieuwe plek en betekenis.

De oorlog in Oekraïne maakt Slachthuis vijf  heel actueel

Toen regisseur Erik Whien het boek van Vonnegut voor het eerst las, viel hij meteen voor de absurditeit, lichtheid en existentiële onderlaag in het levensverhaal van Billy Pilgrim. Tijdens het maakproces van Slachthuis vijf met acteurs Bram Suijker, Hannah Hoekstra en Jip van den Dool brak de oorlog in Oekraïne uit en werd het verhaal opeens heel actueel. 

Erik Whien: “Het is onwerkelijk en beangstigend dat we tijdens het repeteren aan Slachthuis vijf van Kurt Vonnegut zijn ingehaald door een nieuwe werkelijkheid. In zijn anti-oorlogsboek beschrijft Vonnegut voor een groot deel zijn eigen ervaringen uit de Tweede Wereldoorlog. En nu, op dit moment, bekijken wij de beelden uit Oekraïne en zien de geschiedenis zich weer op een gruwelijke manier herhalen. Vonnegut probeerde met Slachthuis vijf de absurditeit en de enorme zinloosheid van een oorlog te beschrijven. Het boek is daar fenomenaal in geslaagd. Alleen de realiteit is meedogenloos. Onze gedachten gaan uit naar iedereen die in deze nieuwe oorlog terecht is gekomen.”

Praktische informatie over de voorstelling

De voorstelling begint om 20:00 uur op vrijdag 15 april in de Papyruszaal van Theater aan het Vrijthof. Tevens zal er om 19:00 uur een inleiding zijn voor alle kaarthouders door regisseur, docent en schrijver Gilles Groot. Hij zal breder ingaan op het macabre, hilarische en troostende werk van Vonnegut en ontrafeld hij een van de meest indrukkende anti-oorlog boeken uit de geschiedenis.