<Afbeelding (ID 3049) bestaat niet>

Theater aan het vrijthof viert 75 jaar bevrijding Limburg

MET THEATRAAL EN MUZIKAAL PROGRAMMA

75 jaar vrijheid en vrede herdacht in theatraal programma met laatste getuigen, muzikale vertellingen, Metropole Orkest en Marinierskapel der Koninklijke Marine.

Bevrijdingsprogramma theater start op dag dat Maastricht 75 jaar geleden bevrijd werd

5 mei 2020 is het precies 75 jaar geleden (5 mei 1945) dat heel Nederland officieel bevrijd werd door de geallieerden. De bevrijding startte echter al eerder op 12 september 1944 in Mesch (gemeente Eijsden-Margraten), het eerste Nederlandse dorp dat bevrijd werd, waarna het Zuiden van Nederland volgde. Op 14 september 1944 stonden de Amerikaanse militairen in Maastricht. Daarna zou het nog tot het voorjaar van 1945 duren voordat heel Nederland was bevrijd. In het kader van 75 jaar bevrijding Limburg brengt Theater aan het Vrijthof een theatraal en muzikaal programma met laatste getuigen, muzikale vertellingen tijdens zonsopgang, indringende verhalen en concerten van de Marinierskapel der Koninklijke Marine en het Metropole Orkest. Theater aan het Vrijthof start het ‘75 jaar bevrijding Limburg programma’ op zaterdag 14 september 2019, de dag waarop Maastricht 75 jaar geleden werd bevrijd. 

Theatraal programma met laatste getuigen, muzikale vertellingen en Metropole Orkest 

Limburg levert in 2019/2020 een actieve bijdrage aan 75 jaar bevrijding in Nederland. Ook Theater aan het Vrijthof geeft met een theatraal programma een passende invulling en bijdrage aan het kroonjaar. Een officiële start wordt gemaakt met een muzikale vertelling en ontbijt om 6.12 uur tijdens zonsopgang op zaterdag 14 september in AINSI. In deze bijzondere setting neemt actrice en zangeres Quirine Melssen de bezoeker mee van nacht naar dag en vertelt en zingt zij bij het opkomen van de zon vijf indringende verhalen van gewone mensen die de tweede wereldoorlog hebben meegemaakt. Tevens zal op deze dag, de dag dat Maastricht 75 jaar geleden bevrijd werd, de Marinierskapel der koninklijke Marine onder leiding van chef-dirigent Arjan Tien een speciaal Bevrijdingsconcert geven in Theater aan het Vrijthof. Solisten Suzan Seegers en Sef Thissen verlenen aan dit concert hun medewerking. Op zondag 15 september viert het theater 75 jaar bevrijding Limburg samen met ‘s werelds belangrijkste jazz- en poporkest, het Metropole Orkest, dat onlosmakend verbonden is aan de bevrijding, omdat zij in 1945 speciaal werden opgericht door de regering en het koningshuis in ballingschap om het volk hoop en vertier te brengen. Het Metropole Orkest brengt samen met Brigitte Heitzer, HAEVN, Frans Pollux en Blackbird het programma Songs of Freedom. Op 10 november wordt het 75 jaar bevrijdingsprogramma van Theater aan het Vrijthof afgesloten met de voorstellingen De Laatste Getuigen van Toneelgroep Maastricht.