<Afbeelding (ID 7001) bestaat niet>

Voorstelling My Land van Recirquel krijgt geheel nieuwe betekenis

8 april te zien in Theater aan het Vrijthof

Op vrijdag 8 april vindt de voorstelling My Land van Recirquel plaats in Theater aan het Vrijthof. Het hedendaagse cirque-danse gezelschap bevat zeven zeer getalenteerde jonge artiesten uit Oekraïne. Door de oorlog in Oekraïne heeft de voorstelling die gaat over persoonlijke verhalen over liefde voor hun thuisland, onverwacht een nieuwe betekenis gekregen. De Oekraïense acrobaten van Recirquel willen My Land blijven uitvoeren om over hun thuisland te praten. 

Na een maandenlange tournee in Frankrijk met uitverkochte zalen, reist het gezelschap binnenkort langs de Nederlandse theaters. Iedere avond treden ze op voor hun huis, familie en vrienden. Ze zijn ervan overtuigd dat de kunst hun krachtigste instrument is om een boodschap over te brengen; ze zijn doodsbang voor de oorlog die zich afspeelt in hun eigen land. Hun herkomst is van cruciaal belang in de voorstelling; de partituur is samengesteld uit traditionele Tataarse, Moldavische en Oekraïense muziekstukken. 
Geregisseerd en gechoreografeerd door Bence Vági, oprichter en artistiek directeur van het Hongaarse hedendaagse circusgezelschap Recirquel, ging My Land in première op Edinburgh Fringe Festival in 2018, waar het door critici werd beoordeeld als de beste productie. Het jaar daarop was het een doorslaand succes in Avignon OFF in Frankrijk, één van 's werelds belangrijkste festivals voor podiumkunsten.

"Het is nu belangrijker dan ooit voor onze artiesten om op het podium te staan en hun kunst te gebruiken om het publiek te vertellen over hun land, over Oekraïne", zei Bence Vági. "Hun dierbaren, hun families, hun vrienden, hun hele leven is nu in gevaar, daarom gaan ze elke dag het podium op om op te treden."

My Land brengt een prachtige combinatie van moderne dans en circus. Door middel van theatrale finesse en de energie van de Oost-Europese acrobatische kunsten, ontstaat er een heel nieuw dansgenre; cirque-danse. Door gebruik te maken van een met aarde bedekt podium, wordt het publiek eraan herinnert dat een mens verbonden is met zijn of haar geboortegrond. De persoonlijke verhalen roepen beelden op van traditie, vrijheid en liefde. Nu misschien wel belangrijker dan ooit. 

Met al meer dan 200 voorstellingen in Frankrijk en tournees dwars door Europa, is My Land een van de succesvolste producties van Recirquel. Vanaf 22 maart 2022 is deze voorstelling ook eindelijk te zien in de Nederlandse theaters.