<Afbeelding (ID 3724) bestaat niet>

Musical-hit Oliver! in een Maastrichts jasje

AUDITIE-OPROEP

Voor de Maastrichtse versie van de West End-musical Oliver! zoekt ’t Mestreechs Volleks Tejater  jonge theatertalenten tussen 8 en 12 jaar! Kun jij toneelspelen, zingen en dansen? Heb jij altijd al eens op het toneel willen staan? Dan is dit jouw kans! Geef je op via [email protected] De audities vinden plaats op 23 november aanstaande bij Kumulus Maastricht. Inmiddels is ook bekend dat de Maastrichtse versie van Oliver! onder de naam Lewieke! op het podium gebracht zal worden. 

De kaartverkoop start vrijdag 29 november om 12.00 uur.

Jong talent staat voorop bij Volleks Tejater 

’t Mestreechs Volleks Tejater heeft de rechten verworven van de West End-versie van Oliver! Na lange onderhandelingen heeft het theatergezelschap toestemming gekregen om deze wereldwijde musical-hit in Maastricht én in het ‘Mestreechs’ op te mogen voeren. In Oliver! is een belangrijk aandeel weggelegd voor kinderen. ’t Mestreechs Volleks Tejater start een regiowijde zoektocht naar 129 jonge theatertalenten om mee te spelen, waaronder 3 kinderen die de titelrol bij toerbeurt gaan vertolken. De Maastrichtse versie van Oliver! gaat in oktober 2020 in première in Theater aan het Vrijthof.

In het theaterseizoen 2018-2019 speelde ’t Mestreechs Volleks Tejater het betoverend lachstuk Lomele Lies, een eigen bewerking van het sprookje van Assepoester. Met ruim 9.700 was Lomele Lies een groot succes voor het amateurgezelschap. Vanaf het moment dat het doek viel bij de laatste voorstelling, werd druk gespeculeerd over wat de nieuwe productie zou worden. “Het is dus Oliver! geworden,” vertelt producent en regisseur Peter Noten, “met Lomele Lies wisten we drie generaties publiek te bereiken én konden we jong theatertalent een plek op het podium bieden. De reacties hierop waren zo overweldigend dat we hier wel een vervolg aan moesten gaan geven. Met Oliver! kunnen we een productie maken voor jong en oud, zowel in de zaal als op het toneel.” 

Wereldwijd succes

De musical Oliver! is gebaseerd op het boek Oliver Twist van Charles Dickens. Script, muziek en liedteksten zijn geschreven door Lionel Bart. De musical ging in 1960 in London in première en werd wereldwijd een doorslaand succes. Oliver! werd in 1968 verfilmd en won 6 Oscars, waaronder “Beste film” en “Beste muziek”. In 2009 ging een nieuwe productie van Oliver! in première in Theatre Royal Drury Lane in London met Rowan Atkinson (Mr. Bean) in de rol van de sluwe boevenbaas Fagin. 

’t Mestreechs Volleks Tejater heeft de rechten verworven van deze versie. Het amateurgezelschap mag, als eerste ter wereld, de musical vertalen in een dialect in plaats van de gebruikelijke landstaal.

Victoriaans London wordt Maastricht ten tijde van Regout

Oliver! vertelt het verhaal van de jonge Oliver Twist die met een aantal lotgenoten in een weeshuis verblijft. De jongens hebben een zwaar bestaan: ze krijgen nauwelijks te eten en moeten de hele dag in een tredmolen lopen. Als Oliver op zekere dag het waagt om extra eten te vragen moet hij het weeshuis verlaten. Hij wordt uiteindelijk verkocht aan een begrafenisondernemer. Maar ook in zijn nieuwe omgeving is niet veel beter dan in het weeshuis. Oliver weet te ontsnappen en trekt naar de stad. Daar ontmoet hij Jack Hawkins, bijgenaamd the Artful Dodger. Dodger is lid van een bende jeugdige zakkenrollers die wordt geleid door de sluwe Fagin, een heler en vervalser. Oliver maakt al snel nieuwe vrienden en is gecharmeerd van Nancy, een oud bendelid van Fagin, en van haar vriendinnetje Bet. Nancy leeft inmiddels samen met Bill Sikes, een bruut die regelmatig inbreekt in dure huizen. Als Oliver wordt meegenomen door Dodger om te leren zakkenrollen wordt hij opgepakt...

In de productie van ’t Mestreechs Volleks Tejater van Oliver! maakt het Victoriaanse London plaats voor het Maastricht ten tijde van Petrus Regout.

Zoektocht naar Limburgse Oliver

De hoofdrollen in Oliver! zijn voor een groot deel weggelegd voor kinderen. Voor de Maastrichtse productie start ’t Mestreechs Volleks Tejater een regiowijde zoektocht naar jong theatertalent tussen 8 en 12 jaar; jongens en meisjes. Vanwege het groot aantal geplande voorstellingen en de wettelijke bepalingen inzake kinderarbeid zal gewerkt worden met 3 kinderteams die bij toerbeurt zullen optreden. In totaal zijn 129 kinderen nodig. Gezocht wordt onder meer naar 3 jongetjes die Oliver gaan vertolken. Het is voor eerst in onze stadsgeschiedenis dat een productie in het “Mestreechs” wordt gemaakt waar zoveel jong talent een kans krijgt om op te treden voor een groot publiek. Op deze manier wil ’t Mestreechs Volleks Tejater een positieve bijdrage leveren en een impuls geven aan de cultuurparticipatie – zowel actief als passief – van kinderen in stad en regio. Het is de intentie van het gezelschap om bij de kinderspelersploeg zo breed mogelijk samen te stellen zodat de diversiteit van onze stad en regio hierin weerspiegeld wordt. Bij de zoektocht naar theatertalent krijgt ’t Mestreechs Volleks Tejater ondersteuning van Kumulus.

Aanmelden kan via: [email protected]

De audities vinden op 23 november 2019 bij Kumulus Maastricht plaats.