Theater Onbegrensd_FC_LIG.jpg

Stimuleringsprogramma Theater Onbegrensd succesvol in Maastricht

Theater trapt serie Theater Onbegrensd af op Manus van Alles Festival

Maastricht, 20 juni 2019 – Theater aan het Vrijthof is samen met Toneelgroep Maastricht afgelopen seizoen gestart met Theater Onbegrensd, een vertaling van het landelijke stimuleringsprogramma Theater Inclusief. Uit landelijke cijfers blijkt dat het theaterpubliek nog geen goede afspiegeling is van onze inclusieve maatschappij. Theater aan het Vrijthof wil hier actief mee aan de slag en volgt het landelijke stimuleringsprogramma Theater Inclusief. Daarvoor gaat het theater de dialoog aan om een zo breed mogelijk, sterk en duurzaam netwerk op te bouwen en om drempels te verlagen. De eerste resultaten zijn behaald, zo hebben verschillende groepen nieuwe bezoekers afgelopen seizoen het theater bezocht voor rondleidingen en voorstellingen en is een panel opgericht met leden uit de diverse gemeenschappen in Maastricht. Vanaf het nieuwe seizoen komt daar de serie Theater Onbegrensd bij waarin podiumkunsten gemaakt door multiculturele makers bedoeld voor een multicultureel publiek op de planken worden gebracht. Om de serie officieel af te trappen zal Theater aan het Vrijthof op 23 juni voor de eerste keer aanwezig zijn op de negentiende editie van Multicultureel Festival Manus van Alles.

Stimuleringsprogramma Theater Onbegrensd 
Theater aan het Vrijthof is samen met Toneelgroep Maastricht afgelopen seizoen gestart met Theater Onbegrensd, een vertaling van het landelijke stimuleringsprogramma Theater Inclusief. Op basis van de Code culturele diversiteit werken dertien schouwburgen en de negen BIS-gezelschappen in dit programma samen om de podiumkunsten een betere representatie te laten zijn van de samenleving. Landelijk blijkt uit onderzoek dat het publiek in de theaterzalen geen goede weerspiegeling geeft van de maatschappij. Theater aan het Vrijthof stelt zich binnen dit kader als doel om een zo breed mogelijk, sterk en duurzaam netwerk op te bouwen met diverse gemeenschappen en publieksgroepen in Maastricht. In samenwerking met Toneelgroep Maastricht is Theater aan het Vrijthof actief de wijken ingegaan en in dialoog getreden met diverse gemeenschappen in Maastricht om drempels te inventariseren en waar mogelijk te verlagen. Het project past in de lijn die eerder werd ingezet met series als Language no problem en UK?OK! en boventitelingen bij voorstellingen van Toneelgroep Maastricht waarmee Theater aan het Vrijthof het theater toegankelijker maakt voor bezoekers die de Nederlandse taal niet eigen zijn. De eerste resultaten van Theater Onbegrensd zijn behaald, zo hebben verschillende groepen nieuwe bezoekers afgelopen seizoen het theater bezocht voor rondleidingen en voorstellingen. Om de continuïteit van de dialoog te waarborgen is er ook een panel opgericht met leden uit de diverse gemeenschappen in Maastricht.

Serie Theater Onbegrensd vanaf seizoen 2019-2020
Vanaf het nieuwe seizoen wordt er een extra component toegevoegd aan het initiatief Theater Onbegrensd. In een gelijknamige serie worden podiumkunsten gemaakt door multiculturele makers bedoeld voor een multicultureel publiek gepresenteerd. Het theater zet hiermee voorstellingen op de planken die verhalen vertellen over maatschappelijk relevante en cultureel diverse thema’s die spelen en leven in onze onbegrensde stad. Het programma is te vinden op www.theateraanhetvrijthof.nl/theateronbegrensd.

Aftrap op Manus van Alles Festival 2019
Om de serie officieel af te trappen zal Theater aan het Vrijthof op 23 juni voor de eerste keer aanwezig zijn op de negentiende editie van Multicultureel Festival Manus van Alles. Het is het grootste multiculturele festival van Nederland en trekt jaarlijks rond de 12.000 bezoekers. Thuis in Maastricht omschreef het eerder als ‘De dag dat alle culturen samenkomen en hun liefde voor muziek, dans, eten en gezelligheid met elkaar delen.’ Het festivalterrein bestaat onder andere uit vier podia waarop 26 groepen en 346 artiesten uit 42 landen muziek maken en dansen. Samen met ons huisgezelschap Sally Dansgezelschap Maastricht dat optredens verzorgd om 12.00, 13.00 en 15.45 uur geeft Theater aan het Vrijthof acte de présence. Ook is er een wereldmarkt vol exotische geuren, kleuren, smaken, gerechten, producten en idealen uit alle windstreken, een cultuurmarkt en een festivalbraderie. Theater aan het Vrijthof is op deze dag zelf  aanwezig op de cultuurmarkt, naast het podium aan het Cultuurplein (Voltastraat). 

Multicultureel festival Manus van Alles
Zondag 23 juni 2019, vanaf 10.30 uur
Locatie: Maastricht, Wittevrouwenveld (Frankenstraat, Edisonstraat en Voltastraat)
Gratis toegang
www.manusvanallesfestival.nl

Theater aan het Vrijthof nodigt iedereen uit in de stand op het festival!