Beeldende kunst

EXPOSITIES

Het hele jaar door vormen de foyers van Theater aan het Vrijthof het decor voor diverse kunstexposities die tijdens de openingstijden van het theater te bezichtigen zijn. Tijdens festivals zijn ook exposities op andere locaties in het programma opgenomen. 

02_09 Marco Tummers_0126.jpg


Fototentoonstelling 
10 t/m 29 januari 2023 | Theater aan het vrijthof

De vrijwilliger,
creatief in het Werkhuis

Het Werkhuis Maastricht Noordoost is een plek waar iedereen welkom is, creatief kan zijn en waar vele mooie ontmoetingen plaatsvinden. Je vindt er werkplaatsen voor keramiek, hout, naaien, breien, haken, vilten, mozaïek, schilderen, tekenen en daarnaast ook een reparatieloket en tuinactiviteiten. Deze bijzondere plaats zou deze plaats niet zijn zonder de vele vrijwilligers. Zij zorgen er iedere dag weer voor dat bezoekers zich thuis voelen en dat alle activiteiten vakkundig begeleid worden.

In het voorjaar van 2018 werd fotograaf Remy Frints door Esther Janssen, oprichtster van Stichting Werkhuis Maastricht Noordoost, benaderd om de vrijwilligers te fotograferen ter gelegenheid van het aanstaande vijfjarige bestaan van de stichting. Het moesten pakkende, persoonlijke portretten worden, als bedankje voor al deze mensen die zo belangrijk waren voor het Werkhuis. En tegelijkertijd zou het ook een mooie afspiegeling worden van de veelzijdigheid van het Werkhuis en wat het allemaal te bieden heeft.

Voor Remy was het van belang dat hij iedereen op een zo persoonlijk mogelijke manier kon vastleggen. Het gesprek met de vrijwilligers moest leidend zijn, en de camera werd pas na enige tijd uit de tas gehaald. Hoe de foto uiteindelijk gemaakt zou worden, liet hij tijdens de gesprekken gewoon ontstaan, zonder vooropgesteld plan. De vele diepgaande, ontroerende en openhartige verhalen die de revue passeerden, en de connectie die Remy met de vrijwilligers wist op te bouwen zorgden ervoor dat de foto’s zijn geworden zoals ze nu zijn; een persoonlijke, ontroerende karakterschets.

De coronapandemie, de verhuizing van Het Werkhuis en andere omstandigheden zorgden ervoor dat het project de nodige vertraging opliep. Maar in 2022 kon Remy het project eindelijk voltooien met een expositie in het Werkhuis. En 2023 begint meteen goed met deze tentoonstelling van de mooiste portretten van de huidige vrijwilligers en enkele oud-vrijwilligers tonen in het  Theater aan het Vrijthof.

Voor meer informatie:
www.werkhuismaastricht.nl
www.zichtopfotografie.nl           

02_06 Eddy Hopman_0013.jpg 01_15 Colinda Dritty_0035.jpg
werhuis-logo.jpg