Beeldende kunst

EXPOSITIES

Het hele jaar door vormen de foyers van Theater aan het Vrijthof het decor voor diverse kunstexposities die tijdens de openingstijden van het theater te bezichtigen zijn. Tijdens festivals zijn ook exposities op andere locaties in het programma opgenomen. 

9 t/m 25 september 2022
Installaties Ans Repkes  

Tijdens openingsuren Theater aan het Vrijthof

Schermafbeelding 2022-07-20 om 14.19.34.png

 

In het kader van EXODUS, het thema van de veertigste editie van festival Musica Sacra Maastricht, presenteert Ans Repkes  driedimensionale installaties in Theater aan het Vrijthof. Dat betekent dat haar werk ook al tijdens het stadsfestival MAAS! te bezoeken is.

Bij de kunstobjecten van Ans Repkes, Nijmegen, 1954, staat de mens en de wereld centraal. Zij legt actuele maatschappelijke onderwerpen en gevoeligheden in de samenleving bloot. Waaronder de restrictie in vrije communicatie evenals het misbruiken van macht binnen religieuze instituties.

De afgelopen jaren heeft Ans zich verdiept in de vluchtelingenproblematiek en dit vertaald in verschillende kunstwerken, waaronder een bijzondere installatie. Deze omvat een ‘tent’ waarin een video wordt getoond, gezien vanuit het perspectief van de vluchteling. De overige kunstwerken representeren de overtocht en de ontberingen en de verbittering die dit met zich meebrengt, in het bereiken van het ‘vrije/beloofde’ land.

Bij het tot stand komen van haar werken, gebruikt zij bij voorkeur natuurlijke materialen. Per kunstwerk wil ze het gebruik van verschillende materialen zoveel mogelijk beperken, om een zekere eenvoud te krijgen en het werk daardoor kracht te geven. Ritme en herhaling zijn beeldende kenmerken van zowel haar twee- als driedimensionaal werk.

zie ook
ansrepkes.com