20200702 - M-theater - V6R4.png

M-theater (coming soon!)

 

Door: Gerald Derksen 

Tijdens de perspresentatie op 20 augustus 2020 in het MECC Maastricht wordt al snel duidelijk dat juist de creatieve sector als geen ander in staat is zich razendsnel opnieuw uit te vinden in deze uitdagende tijden van “social distancing”. Met een dreun viel ook deze sector stil en dat heeft een enorme impact op ruim 16.000 mensen die er werkzaam zijn. Creatieve initiatieven zijn dan ook voor velen van levensbelang.
 

Tijdens een uniek moment om creatief tot business te komen vinden het Theater aan het Vrijthof en Mecc Maastricht elkaar in een vooruitstrevend initiatief, het M-theater. Dit wordt “met afstand” het meest interessante theaterseizoen.

De zuidhal van het MECC die beschikbaar is, door het wegvallen van een aantal beurzen tot begin januari 2021, zal worden omgebouwd tot de grootste theaterzaal van Nederland. Dit is de totstandkoming van het M-theater, waarbij de M staat voor Maastricht, MECC en “Meters”. Door cultureel ondernemerschap pur sang wordt een enorme theaterzaal gebouwd die een veilige toegang kan bieden aan publiek en artiesten, met ruim 1200 zitplaatsen, waarbij de 1,5m afstand kan worden gehandhaafd.

Een prachtige rendering (You-Tube) toont de “look & feel” van de nieuwe zaal, die functioneert als een black box en waarin het publiek de beleving en warme intimiteit van een theaterbezoek gaat ervaren. Eerst en vooral is er door een Covid-19-werkgroep gekeken naar de veiligheid, triage van bezoekers, de juiste routing, en is de luchtcirculatie uitvoerig getest. Verder biedt de nieuwe zaal niet enkel kansen in capaciteit en veiligheid, ook behoort livestreaming van de voorstellingen tot de mogelijkheden en daarmee gaan we een nieuwe tijd in, waar theater van oudsher vooral naar binnen gericht was. Tegen betaling (want gratis kan het natuurlijk niet) kan men een voorstelling streamen en vaak blijkt dat men nadien de voorstelling nogmaals live wil zien en beleven. 
        
Als één van de negen culturele brandhaarden van ons land is Maastricht hierin koploper. Naast het culturele seizoen dat in september van start gaat in het theater aan het Vrijthof en waar voorstellingen voor een publiek van max. 230 personen kunnen worden gespeeld (er zullen zelfs voorstellingen tweemaal op één avond worden geprogrammeerd), is er zodadelijk het M-theater in MECC Maastricht. Zeker 25 extra voorstellingen staan gepland. De programmering hiervoor wordt 29 augustus bekend gemaakt wanneer de eerste 15 shows on sale gaan. 
            
Terecht wordt dit unieke initiatief met trots gepresenteerd en ontbreken de complimenten aan de teams van theater en MECC niet. Men straalt vertrouwen in de toekomst uit en is trots op dit initiatief in deze culturele uitdaging. Het vinden van “common ground” in dergelijke initiatieven hangt gelukkig in de lucht en heeft impact op theater en cultuur in onze regio.

 

Logo M-theater