Theater aan het Vrijthof doet mee aan landelijke testevenementen

Limburgse theaters open voor testvoorstellingen

Maastricht, 7 april 2021 - Vanuit het Ministerie van Onderwijs Cultuur & Wetenschap wordt een pilot opgestart om de ICT achter een ‘test-app’ te onderzoeken met als doel de culturele sector op deze wijze gecontroleerd te kunnen heropenen. Geselecteerde theaters, concertzalen en poppodia door het hele land zullen hierdoor eindelijk weer de deuren openen voor bezoekers. Voorwaarde voor deelname is een teststraat in de eigen stad. Theater aan het Vrijthof is door het Ministerie geselecteerd om mee te doen aan deze pilot.

De testperiode voor Theater aan het Vrijthof is van dinsdag 13 tot en met donderdag 15 april. Maastrichtse theaterbezoekers kunnen eindelijk weer hun vertrouwde theater betreden en genieten van voorstellingen van Internationaal Theater Amsterdam en Alex Agnew. Uiteraard gelden de basis-coronaregels. Daarnaast moeten bezoekers zich binnen 40 uur voorafgaand aan de voorstelling laten testen en via de app CoronaCheck een negatieve testuitslag op de avond zelf kunnen overleggen. In Limburg zijn ook De Oranjerie in Roermond en De Maaspoort Theaters & Events in Venlo uitgekozen om deel te nemen. Naast deze theaters zal ook het Maastrichtse poppodium De Muziekgieterij deelnemen aan het project. De testevenementen zijn een belangrijke stap richting de heropening van de theaters.

Feestelijk moment: de deuren mogen open
Theater aan het Vrijthof is verheugd dat het mag deelnemen aan het landelijke project. Zo kan het theater op veilige wijze eindelijk weer de deuren openen voor het publiek. Tijdens de pilot zullen de voorstellingen: Internationaal Theater Amsterdam (ITA) - Wie heeft mijn vader vermoord en cabaretier Alex Agnew met An evening with Alex Agnew te zien zijn. 

Corona-maatregelen blijven gelden
Alle deelnemers houden zich tijdens deze pilots uiteraard aan de geldende corona-maatregelen, zoals 1,5 meter afstand. Hierdoor is de capaciteit van de Papyruszaal beperkt tot 220 bezoekers. Het theater voorziet o.a. in voldoende mogelijkheden om de handen te desinfecteren en looproutes. Ook andere regels, zoals de avondklok (vanaf 22.00 uur) blijven gelden. De voorstellingen zullen daarom afgelopen zijn rond 21.00 uur zodat bezoekers voldoende tijd hebben om naar huis te kunnen gaan.  

Bezoekers moeten negatief testbewijs kunnen overleggen
Bezoekers die willen deelnemen aan de pilot, moeten zich binnen 40 uur voor aanvang laten testen op corona. Daarna ontvangen de bezoekers binnen twee uur de uitslag van de test. Is de uitslag negatief, maakt de bezoeker met de app CoronaCheck van het testresultaat een testbewijs. Dit bewijs heeft de vorm van een QR-code, die gescand zal worden in het theater. Organisatoren van evenementen en andere activiteiten gebruiken de app CoronaCheck Scanner om te zien of het testbewijs van de bezoeker geldig is. Er komt ook een papieren testbewijs, bijvoorbeeld voor bezoekers die geen smartphone hebben. Wilt u aanwezig zijn bij een van de testvoorstellingen, kijk dan hier hoe dat in zijn werk gaat.

De overheid testte app eerder tijdens Fieldlab-evenementen
De overheid test de app CoronaCheck sinds maart 2021 in een proefomgeving, de zogenoemde Fieldlabs. De overheid organiseert deze Fieldlabs samen met de evenementenbranche, theaters, concertzalen en voetbalstadions. Dit levert inzichten op om activiteiten zo veilig mogelijk te organiseren. De inzichten zijn bovendien nodig om de CoronaCheck-app te verbeteren. Het is een van de wegen die de overheid samen met de theater- en evenementenbranche aflegt naar een normalere situatie en een belangrijke stap richting de heropening van de theaters.