Opera Trionfo

Antigona

Opera Trionfo

Antigona

Met de opera Antigona schreef Tommaso Traetta een meeslepend meesterwerk. Gebaseerd op de Griekse tragedie Antigone van Sophocles blijkt het verhaal verrassend actueel. Koning Creonte probeert wanhopig controle te krijgen over zijn door burgeroorlog verscheurde stad. Hij raakt daarbij in conflict met de fanatieke dochter van zijn zwager, Antigona. Haar beide broers vinden de dood in een strijd tegen elkaar, waarna Creonte beveelt dat slechts één broer begraven mag worden – de ander wordt beschouwd als landverrader en verdient geen graf. Creontes politieke drijfveren botsen met Antigona’s religieuze overtuigingen en persoonlijke idealen. Dit loopt uit op een aangrijpend familiedrama waarin alle betrokkenen worstelen met hun geweten en gevoel. Het verhaal, over een familie die verscheurd wordt in een oorlog, blijkt onverminderd actueel. Politieke drijfveren botsen met religieuze overtuigingen en persoonlijke idealen, met fatale gevolgen.

De muziek van de Italiaanse componist Traetta herinnert ons aan Mozart en Gluck. Zijn tijdgenoten prezen dit werk als ‘de beste opera uit de achttiende eeuw’. Antigona bestaat uit monumentale koorscènes, dramatische aria’s en een kleurrijke orkestratie. Het verhaal is rauw, de muziek wonderschoon.

vr 21 dec 2018
Theater aan het Vrijthof:
Papyruszaal
19:30 / 1 pauze
Inleiding 18:30
Prijs € 32
Opera
Tickets

Info

Gezongen in het Italiaans met Nederlandse boventitels

O
ZIE OOK

operatrionfo

 

Opera-Trionfo-Antigona-Jörg-Landsberg (4).JPG Opera-Trionfo-Antigona-Jörg-Landsberg (3).JPG Opera-Trionfo-Antigona-Jörg-Landsberg (2).JPG Opera-Trionfo-Antigona-Jörg-Landsberg (1).jpg

 

 

Opera 

van Tommaso Traetta

Regie

Floris Visser

Dirigent 

Andreas Hotz

Koor 

Operakoor van Theater Osnabrück

Muzikale begeleiding 

Osnabrücker Symphonieorchester
Zang 

Erika Simons, Lina Liu, Christian Damsgaard, Katarina Morfa, Daniel Wagner, Kevin Ruijters, Kenneth Gérard
Inleiding 

Len van Schaik

Fotografie

Jorg Landsberg